GK University - шаблон joomla Создание сайтов

Легенда за 47 РОНИН

Легендата за 47-те ронин:

Ронин е самурай без господар. Названието “ронин” идва от “ро” (вълна) и “нин” (човек) и означавало “човек-вълна”, тъй като животът на ронин бил непостоянен като вълна. През феодализма ронин са били самураи, васали от благородническо потекло, които трябвало да напуснат службата при своя господар и не са могли или искали да постъпят на нова служба. Най-известните ронин били 47-те самураи от Ако, които след смъртта на своя повелител Асано останали без господар.По време на поднасянето на новогодишните приветствия към шогуна Токугава, Асано Такамуни – управител на провинция Харима – бил публично обиден от церемониалмайстора Кира Котсуке. Вбесен от подобно предизвикателство, Асано ранил своя опонент.  Тъй като дори за изваждане на меч в двореца на шогуна се полагало смъртно наказание, управителят от Ако трябвало в началото на април 1702 по заповед на регента да извърши “сепуку” (ритуално самоубийство чрез разпорване на корема). След това неговата крепост, както и останалата му собственост, преминали във владение на правителството, а неговите самураи останали без господар.  

47 от превърналите се в ронин самураи на Асано продължили да бъдат верни на своя повелител дори и след смъртта му. Под водачеството на Оиши Кураносуке те отмъстили смъртта на своя господар в нощта на 14-ти срещу 15-ти декември 1702 г. в столицата Едо. Убили Кира Котсуке, обезглавили го и оставили черепа му като трофей върху гроба на своя господар. Един ронин загинал по време на нападението, останалите 46 били затворени, но се отнасяли към тях с голямо уважение за лоялността и предаността им към господаря им.

Тази постъпка получила широк отклик и одобрение сред народа. Могъщи управители се опитали да повлияят на шогуна за помилването на самураите. Шогунът им отговорил: “Чух за изключителната вярност на някогашните самураи на Асано към техния господар. Това е нещо доста необикновено за нашето време. Аз с удоволствие бих им помогнал, ако законът не изискваше сепуку.” Така на 4-ти февруари 1703 г. 47-те ронин се самоубили по заповед на шогуна Токугава.  

Господарят Асано, Кира и 47-та ронин са погребани в храма Сенкоджи в Токио. Всеки ден там отиват хора от цял свят, за да се поклонят пред мъжеството им и да се помолят.  На входа на храма се намира бронзова статуя на Оиши Кураносуке, лидерът на 47-те ронин.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.